Formering af stueplanter

Ta sticklingar

Nogle metoder, som f.eks Det er nemt at tage stiklinger og plante dem, mens andre som plantning er mere tidskrævende.

I modsætning til udendørs planter kommer potteplanter ikke ofte fra frø. Det skyldes hovedsageligt, at der er mere egnede alternativer. Nedenfor er en liste over de mest almindelige:

Stiklinger

De fleste potteplanter kan dyrkes af stiklinger, som tages på stænglen, bladene eller træagtige stængler. Da du aldrig kan regne med 100 % succes, er det tilrådeligt altid at tage flere stiklinger ad gangen.

Stængelstiklinger

Denne form for stiklinger tages stort set på samme måde som på udendørs planter, og stiklingerne bærer ingen blomster. Lad ikke stiklingerne være længere end 15 cm. Den nederste del skal tages lige under et blad og fra halvdelen af ​​stiklingen og opefter fjernes bladene.

Du sætter flere stiklinger rundt i kanten i en krukke med blomsterjord og hjælper dem med at slå rod ved at skabe drivhusstemning ved f.eks. læg dem i en plastikpose.

blad sticklingar

På planter, hvis blade vokser direkte på stænglen, tages stiklinger direkte fra bladet og lægges i jord for at slå rod på sædvanlig måde.

Hele bladet og et stykke af stænglen er taget fra planter af typen Sankt Paulia og Gloxinia, mens man kan tage lodrette dele af et blad fra Cornet-blomster og Svigermor-tunge (Sanseveria).

Du kan formere nogle sukkulenter ved at plukke blade, lade dem hærde i 48 timer og derefter lægge dem i blomsterjord.

Skovklædte stængelstiklinger

Træagtige stængelstiklinger kan købes planteklare. Denne metode er nem at håndtere og en god måde at øge besiddelsen af ​​tykstilkede planter på. Brug planter af typen Dracanea og Dieffenbachia (prikkede bladplanter).

En voksen træagtig stilk med mindst én bladknude kan skæres i flere dele. Hver del lægges fladt på jorden i en potte og graves ned på midten. Bladknuderne skal pege opad, og fra dem vil der vokse skud.

Ligger ned

Denne metode er enkel, men det tager tid at give resultater. Det svarer til lægning til udendørs planter, men i stedet for at tage en lang stængel og sætte den fast i jorden for at få den til at slå rod, giver man stænglen form som en hårnål og sætter den fast i en lille jordfyldt potte ved siden af. .

Da denne metode tager tid, er det tilrådeligt at lægge flere stængler på samme tid. Når de begynder at skyde skud, er det et tegn på, at de er kommet sig, og så er det tid til at skille dem fra moderplanten.

Denne metode er velegnet til klatre- og klatreplanter, f.eks. vedbend.

Skud

Mange stueplanter producerer nye “baby” planter i slutningen af ​​blomstrende stængler og endda på blade, og de kan nemt stikkes ned og rodfæstes i blomsterjord.

Nogle gange har babyplanten allerede rødder og så kan du skille den direkte fra moderplanten og du behøver ikke vente med at plante den ud.

Har babyplanten ingen rødder, kan den sættes i blomsterjord og skilles fra moderplanten, når den har slået rod. Denne metode er velegnet til Chlorophytom-planter, Saxifraga stolonifera og Tolmeia.

Deling

Mange potteplanter danner klynger af stiklinger omkring moderplanten, og de kan plantes hver for sig og vokse hver for sig. Men for at få adgang til dem, skal du tage hele planten ud af potten.

Man skal skrabe jorden af, så man kan se, hvor stiklingerne sidder fast i moderplanten. I det beslag skal du adskille den fra moderplanten med dine hænder eller med en skarp kniv. Så kan du sætte moderplanten tilbage i sin potte og stiklingerne i blomsterjord i nye potter.

Denne metode er velegnet til St. Paula, nogle bregner, Cyperus og Sanseveria (svigermors tunge).

Luftaflejring

Dette er en klog formeringsmetode, der giver dig en ny plante uden at forstyrre moderplanten. Den er velegnet til tykstilkede planter, typen gummiplante (garderobeblomst).

Vælg en sund stilk og lav et snit højst 60 cm fra toppen af ​​stilken, som har et blad et par cm over snitfladen og ikke dybere end midten. Kom lidt mos i snittet med et knivblad, læg resten af ​​moset rundt om stilken og lidt plastik rundt om stilken under snittet og bind. Lad det stå i mindst én vækstsæson, og tjek derefter, om der er vokset rødder gennem mosset. I så fald skal du klippe stænglen forneden af, løsne mosset og plante stænglen.

Denne metode er velegnet til mange store potteplanter som f.eks. Ficus elastica, Dracaena og Monstera.

Relaterede produkter

Læs andre indlæg

Formering af stueplanter

Nogle metoder, som f.eks Det er nemt at tage stiklinger og plante dem, mens andre som plantning er mere tidskrævende. I modsætning til udendørs planter

Læs mere