Til at så direkte udendørs

Så inomhus eller utomhus

Såning indendørs er en måde at begynde at plante i haven. Et andet valg er at sætte frøene direkte i jorden – udendørs.
Denne metode kaldes direkte såning og det er en simpel metode, der giver et godt udbytte. I modsætning til frøplanter skal du overveje vejret, dyrelivet og insekter. På trods af dette spirer og vokser frø fra enårige, stauder, græsser og mange slags grøntsager nemt, når de sås direkte i jorden udendørs.

Grøntsager

Direkte såede rodfrugter, f.eks. gulerødder og radiser klarer sig ikke som frøplanter. Roer klarer sig godt, men trives bedre i kold jord, så der er ingen grund til at så dem indendørs.

Varmeelskende sorter, der skal have en lang sæson for at give resultater, f.eks. Tomater, peberfrugter eller auberginer giver en bedre høst, hvis de ikke sås direkte, især i områder med korte somre. Sæt disse indendørs. Andre arter der godt kan lide varme er f.eks. græskar, squash, agurk, bønner og meloner, der trives, hvis de sås udendørs, når al risiko for frost er overstået.

Blomster

Nogle blomster, herunder søde ærter, peberrod og kornblomster, vokser bedst i kold jord og bør sås direkte udendørs tidligt på sæsonen.

Enårige, sorter med lang spiretid, sås bedst indendørs. Andre etårige planter vokser pænt, når de sås direkte udendørs.

Lidt efter lidt

Forberedelse af jorden. Brug en rive eller rive til at løsne jorden. Fordel store jordklumper og ryd pinde, sten og rødder væk. Tilsæt gødning og kompost for at gøre jorden så god som muligt. Afslut ved at skabe en glat overflade.

Grav ned. På de flesta fröpaket står det på vilket djup de ska så. Tumregeln är att så på tre gånger fröets diameter. Det finns undantag. En del frön behöver ljus för att gro och ska sås på ytan. Tryck ner den sortens frön med en planteringsspade eller bräda så fukten gör att de gror:

Følg disse tips til såning:

  • Hvis din jord indeholder meget ler og har tendens til at revne, når den tørrer, så dæk frøene med en startblanding, som du kan finde i specialbutikker.
  • Når du planter meget små frø, skal du blande frøene med sand for bedre fordeling.
  • Når du sår større frø, inklusive ærter og bønner, skal du lave en lang fure og placere frøene i den rigtige afstand fra hinanden. Du kan også bruge en bambuspind eller blyant til at forme individuelle indføringshuller.

Fugt er vigtigt. Efter såning vandes forsigtigt. Undgå at hælde eller sprøjte voldsomt, da frøene så kan flyttes. Det er meget vigtigt at holde jorden fugtig. Hvis det er et solrigt sted, betyder det, at du måske skal vande to gange om dagen.

Sæt pinde, hvor du såede. Marker de flader du har sået på, især hvis de ligger mellem allerede dyrkede steder. Brug havepinde og snor, eller plastikpinde – noget der tydeligt viser, hvor du har sået.

Pas på skadedyr. Sørg for at beskytte dine frøplanter mod snegle, larver, orme og skadedyr.

Relaterede produkter

Læs andre indlæg

Formering af stueplanter

Nogle metoder, som f.eks Det er nemt at tage stiklinger og plante dem, mens andre som plantning er mere tidskrævende. I modsætning til udendørs planter

Læs mere